Gdje sam: HSI/ arhiva novosti
Arhiva novosti
Inova, Budi uzor 2011. Otvorenje (video)

PRIPREME ZA INOVA 2012. SU POČELE
U nastojanju da se postigne ravnomjerniji inovatorski razvitak u Republici Hrvatskoj i dade dodatni poticaj inovatorstvu Dalmatinske regije, HSI je odlučio da se idući Hrvatski sajam inovacija održi u Šibeniku.
U pripremnim aktivnostima oko održavanja INOVA 2012. – 37. Hrvatskog salona inovacija i 8. Izložbe Budi Uzor, Šibenik je posjetila delegacija HSI na čelu s dopresjednikom Kazimirom Mihićem, a domaćin i partner u projektu, bili su im članovi društva inovatora „Faust Vrančić" Šibenik.
   slika 1.   slika 2.
INST 2011. - Novi uspjeh hrvatskih inovatora na Dalekom istoku
Na upravo završenoj 7. međunarodnoj izložbi inovacija i tehnologija INST 2011. održanoj u Taipei-u, na Tajvanu hrvatski inovatori su u ovogodišnjem nastupu osvojili su 15 odličja, 2 zlatne, 4 srebrne, 3 brončane i 6 posebnih nagrada.
Na Tajvanu, trećem najbrže rastućem gospodarstvu u Aziji i šestom u svijetu, predstavljeno je 9 hrvatskih inovacija i novih proizvoda. O značaju inovacija na Taiwanu nejbolje svjedoče riječi državnog potpredsjednika Vincenta Siew-a, koji je svečano otvorivši izložbu naglasio da je Taiwan zemlja s najvećim brojem patenata na milion stanovnika na svijetu.
   slika 1.   slika 2.   slika 3.   slika 4.   slika 5.
POZIV: INOVA2011
INOVA je tradicionalna nacionalna izložba inovacija koja od 1971.g. redovito svjedoči o najvećim uspjesima hrvatskog inventivnog rada. INOVA je pokretač i simbol inovatorstva u R. Hrvatskoj, a do sada je okupljala, poticala i javnosti predstavljala tisuće hrvatskih i stotine inovacija iz inozemstva.
U prilogu možete pronaći pozivno pismo i prijavni obrazac.
   slika 1.   slika 2.
IZUZETAN USPJEH HRVATSKIH INOVATORA NA MEĐUNARODNOJ ON-LINE IZLOŽBI INOVACIJA
CIGIF 2011
Na upravo završenoj međunarodnoj izložbi inovacija CIGIF 2011, u Seulu, R. Koreja, hrvatski inovatori postigli su još jedan izuzetan uspjeh.
U jakoj međunarodnoj konkurenciji gotovo 200 izložaka iz 22 države, 8 hrvatskih inovatora osvojilo je 15 vrijednih priznanja.
   slika 1.   slika 2.   slika 3.
Inpex 2011. - Izvještaj s nastupa hrvatskih inovatora
U Pittsburghu je upravo završila 26. izložba inovacija i novih proizvoda INPEX uz novi sjajan uspjeh hrvatskih inovatora. U konkurenciji 1500 izložaka iz SAD i 15 država iz cijelog svijeta, 9 hrvatskih inovacija nagrađeno je s ukupno 12 odličja. S obzirom da je ukupno dodijeljeno tek nešto više od 100 odličja jasno je o kakvom je hrvatskom uspjehu riječ. Najbolji hrvatski izlagači bili su prof.dr. Vilko Žiljak i doc.dr. Klaudio Pap sa Sigurnosnim sustavom portreta s dualnim svojstvima, koji je proglašen najboljom europskom inovacijom i nagrađen s dvjema zlatnim medaljama.
   slika 1.   slika 2.   slika 3.   slika 4.   slika 5.
Najava: INST 2011. TAIPEI INTERNATIONAL INVENTION SHOW and TECHNOMART

Taiwan je vodeća država po organiziranim potporama inventivnom poduzetništvu u svjetskim razmjerima i vjerojatno najuspješnija zemlja izlagač na velikim međunarodnim izložbama inovacija. Uz to, riječ je o industrijskom divu na malom otoku, čiji vrlo povoljni i kvalitetni proizvodi već desetljećima imaju važnu ulogu na svjetskom tržištu. Na tragu tih pretpostavki, TAITRA /Taiwansko državno vijeće za vanjsku trgovinu/, već godinama priprema iznimno posjećenu i uspješnu izložbu inovacija INST.
   slika 1.   slika 2.
Najava: GIGIF 2011. - Međunarodna on-line izložba inovacija
Izložba koja se održava kako bi se obratila pozornost na izuzetno važnu ulogu prava industijskog vlasništava u 21. stoljeću. Inovatori potpomognuti udruženim organizacijama inovatora sami mogu sudjelovati u razvoju i plasmanu svojih inovacija na internacionalnoj razini u ovom informatičkom dobu. Svi moramo biti svijesni važnosti interneta, on-line oglašavanja i prezentacije svojih proizvoda da bi se ostvarili komercijalni uspjesi.
CIGIF je on-line natjecanje gdje se ideja, nacrti i slike inovacija prijavljuju elektronski putem interneta, a zatim ocjenjuju i nagrađivaju bez korištenja izložbenog prostora.

   slika 1.   slika 2.
Čestitke ministra Radovana Fuchsa inovatorima
Ministar znanosti, obrazovanja i športa g. Radovan Fuchs čestitao je inovatorima na postignutim uspjesima.
   prilog
USPJEH HRVATSKIH INOVATORA NA ARHIMEDU 2011. U MOSKVI
Na upravo završenom 14. Arhimedu, međunarodnom salonu industrijskog vlasništva u Moskvi održanom u kulturno-izložbenom centru Sokoljniki od 5.-8.4.2011. hrvatski inovatori su u svom jedanaestom uzastopnom nastupu osvojili 3 zlatne, 1 srebrnu, 6 brončanih medalja, 3 diplome te više posebnih nagrada.
   slika 1.   slika 2.
Poziv: INOVA-MLADI
Najveća izložba inovacija mladih u RH, koja redovito od 2001.godine okuplja sva dostignuća mladih zagrebačkih inovatora uz goste iz cijele Hrvatske i prijatelje iz inozemstva. INOVA-MLADI je program Saveza inovatora Zagreba, Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Saveza udruga pedagoga tehničke kulture Zagreba, Udruge inovatora Fakulteta strojarstva i brodogradnje i zagrebačkih udruga mladih inovatora s ciljem da velikom izložbenom manifestacijom potaknu daljnji razvitak inovatorstva mladih u Gradu Zagrebu.
   slika 1.   slika 2.   slika 3.
Poziv: INPEX 2011.
INPEX je najveća američka izložba inovacija i novih proizvoda, istinski događaj u svijetu inovatorstva, koji na istom mjestu okuplja inovacije i nove proizvode iz čitavog svijeta, povezujući ih neposredno s brojnim predstavnicima američkog i svjetskog poduzetništva. Glavna prednost INPEX-a jest mogućnost neposrednog kontakta izlagača s poslovnim ljudima zainteresiranim za ostvarenje plasmana novog proizvoda, što otvara neograničene poslovne mogućnosti, koje može pružiti samo tržište SAD.
   slika 1.   slika 2.
Održan 1. sastanak osnivača WIIPA-a
Predsjednica HSI, gospođa Ljiljana Pedišić je izabrana za dopredsjednicu WIIPA (World invention Intelectual property Assotoation), čestitamo!

Sjedište se nalazi u Taipei, Taiwan, ROC, a sastoji se od ukupno sedam zemalja: Taiwan, Croatia, Korea, Malaysia, Indonesia, Hong Kong & USA.

Izabrana tijela:
President: Mr. Hsieh Hsin-Ming (Taiwan)
Chief Vice President: Mr Goh Nge Seung (Malaysia)
Vice President:
a) Ms. Ljiljana Pedišić (Croatia)
b) Mr. Hong Soung-Mo (Korea)

Izvješće MTE: Hrvatski inovatori u elitnoj svjetskoj organizaciji
U Kuala Lumpuru je upravo završila najveća malezijska izložba inovacija, 10. jubilarni MTE – Malaysia Technology EXPO uz novi sjajan uspjeh hrvatskih inovatora.
Uz brojna odličja i obećavajuće poslovne kontakte, iznimne vrijednosti ovogodišnjeg hrvatskog sudjelovanja na MTE su široka međunarodna promičba hrvatske nacionalne izložbe inovacija INOVA-BUDI UZOR 2011 i utemeljenje Svjetske organizacije inovatora i nositelja prava industrijskog vlasništva, WIIIPO.
   slika 1.   slika 2.   slika 3.   slika 4.
POZIV NA IZLOŽBU: ARHIMED
Od 5. do 8. travnja u Moskvi se održava tradicionalna međunarodna izložba Arhimed.

ARHIMED je dobitnik najvišeg priznanja WIPO /Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo/ kao priznanje za dugogodišnji doprinos razvitku inovatorstva i suradnje u razvitku i zaštiti prava intelektualnog vlasništva.
   slika 1.   slika 2.   slika 3.
Završni izvještaj sa INOVA - BUDI UZOR 2010.
Objavljen je i završni izvještaj sa udruženih izložba INOVA - BUDI UZOR 2010.
   više...
Izložbe na kojima sudjeluje HSI
Hrvatski savez inovatora pripremio je kratke informativne brošure o izložbama na kojima planira sudjelovati u 2011. godini
   slika 1.   slika 2.   slika 3.   slika 4.   slika 5.
Najava: 36. HRVATSKI SALON INOVACIJA INOVA 2011 i 7. IZLOŽBA BUDI UZOR 2011

INOVA je tradicionalna nacionalna izložba inovacija koja od 1971.g. redovito svjedoći o najvećim uspjesima hrvatskog inventivnog rada. INOVA je pokretač i simbol inovatorstva u R. Hrvatskoj. U tridesetak godina postojanja INOVA je u Zagrebu okupljala, poticala i javnosti predstavljala tisuće hrvatskih i stotine inovacija iz inozemstva.
   slika 1.
Plan sudjelovanja hrvatskih inovatora na međunarodnim izložbama inovacija 2011
Hrvatski savez inovatora u 2011. planira sudjelovanje na sljedećim međunarodnim izložbama:
- MALAYSIA TECHNOLOGY EXPO, MTE
- MEĐUNARODNI SALON INDUSTRIJSKOG VLASNIŠTVA ARHIMED
- EUROPE DIRECT – EUROINVENT
- INPEX, AMERICA’S LARGEST INVENTION TRADE SHOW
- TAIPEI INTERNATIONAL INVENTION SHOW
- SEUL INTERNATIONAL INVENTION FAIR 2011

Više o izložbama možete pronaći u donjem dokumentu.
   prilog
Najava: MTE - 10. Međunarodna izložba novih tehnologija, inovacija i novih proizvoda
Od 17. do 19. veljače 2011. u Kuala Lumpuru održat će se 10. međunarodna izložba novih tehnologija, inovacija i novih proizvoda.

U prilogu se nalaze pozivno pismo i prijavnica za izložbu.
   slika 1.   slika 2.
Dijamantni uspjeh Zagrebačkih inovatora u Londonu
U Londonu je upravo završio 10 jubilarni Britanski sajam inovacija, uz sudjelovanje velikog broja britanskih inovatora i poduzetnika i gostiju iz Malezije, Taivana, Irana, Saudijske Arabije, Španjolske, Rusije, Estonije i Hrvatske.
Zagrebački izlagači sa 8 inovacija i novih proizvoda postigli su izniman, do sada nezabilježen uspijeh, osvojivši ukupno 13 odličja (5 posebnih, 5 zlatnih i 3 srebrna).
   slika 1.   slika 2.   slika 3.   slika 4.   slika 5.   slika 6.
Sudjelovanje hrvatskih inovatora u okviru udružene izložbe INOVA/BUDI UZOR
Ovogodišnje sudjelovanje hrvatskih inovatora u okviru udružene izložbe INOVA/BUDI UZOR je završeno. Ove godine izložba se je održavala na čak tri atraktivne osječke lokacije: Esseker centar, Sajamski prostor Pampas i Poslovni inkubator TERA, u terminu od 30.09.-03.10.2010.
Program izložbe organizatori su prilagodili željama sudionika poštujući sugestije iz prethodnih godina. Program za inovatore i poduzetnike ove godine trajao je 3 dana. Organizirana je serija konzultacija uz prethodnu najavu koja je omogućila svakom sudioniku provjeru različitih aspekata poslovanja u ugodnom i povjerljivom okruženju.
   slika 1.   slika 2.   slika 3.   slika 4.
Najava: 10. Britanski sajam inovacija
BIS je glavna britanska izložba inovacija s vrlo izraženim komercijalnim mogućnostima. Britanska javnost je tradicionalno sklona inovacijama. Tu nije riječ samo o više stoljetnoj tradiciji nego i o suvremenim dometima bez usporedbe u svjetskim razmjerima. Ulaganje privatnog kapitala u brojnim rizičnim fondovima u razvitak i komercijalizaciju inovacija u Ujedinjenom Kraljevstvu je stvorilo niz originalnih oblika potpore inovativnom poduzetništvu. Izložbu organizira jedna privatna kompanija koju vodi g. Kane Kramer, uspješan inovator. Uspjeh ove tvrtke rezultat je uspješne komercijalizacije izuma «METAL PAINT» g. Kramera nakon slične izložbe inovacija 1997.g. Na tragu vlastitog uspjeha, g. Kramer organizira izložbu inovacija s glavnim ciljem otvoriti izlagačima sve dostupne mogućnosti komercijalizacije. BIS iz godine u godinu postaje sve veći i uspješniji, a zadnjih godina ima i značajno međunarodno obilježje.
   slika 1.   slika 2.
Poziv: Udružene izložbe INOVA/BUDI UZOR
Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na sudjelovanje u okviru udružene izložbe INOVA/BUDI UZOR. Ove godine izložba se održava na tri atraktivne osječke lokacije:Esseker centar, Sajamski prostor Pampas i Poslovni inkubator TERA, u terminu od 30.09.-03.10.2010.

Program izložbe nastojali smo prilagoditi prema Vašim sugestijama iz prethodnih godina. Program za inovatore i poduzetnike ove godine traje 3 dana. Organizirana je serija konzultacija uz prethodnu najavu koja Vam omogućava provjeriti različite aspekte Vašeg poslovanja u ugodnom i povjerljivom okruženju.

Molimo da Vaše sudjelovanje potvrdite putem Prijave za sudjelovanje na fax: 031/251-005 ili e-mail: budi.uzor@tera.hr najkasnije do 10.09.2010.
   slika 1.   slika 2.   slika 3.   slika 4.
INPEX - Hrvatski inovatori na svjetskom vrhu
U Pittsburghu je upravo završila jubilarna 25. izložba inovacija i novih proizvoda INPEX uz novi sjajan uspjeh hrvatskih inovatora. U konkurenciji 1800 izložaka iz SAD i 15 država iz cijelog svijeta, 13 hrvatskih inovacija nagrađeno je s ukupno 21 odličjem. S obzirom da je ukupno dodijeljeno nešto više od 300 odličja jasno je o kakvom je hrvatskom uspjehu riječ. Najbolji hrvatski izlagači bili su prof.dr. Vilko Žiljak i doc.dr. Klaudio Pap sa INFRAREDDESIGNOM. Oni su neposredno nakon Nagrade Grada Zagreba za 2010. godinu na INPEX-u proglašeni 2. najboljim izlagačem uz što su još osvojili zlatnu i brončanu medalju i novčanu nagradu u iznosu od 3000USD. To 2. najveće priznanje INPEX-a je ujedno i prva hrvatska novčana nagrada tijekom 16 godina sudjelovanja na izložbi.
   slika 1.   slika 2.   slika 3.   slika 4.   slika 5.
Čelnici Ekonomskog i kulturnog ureda Taiwana u posjetu Hrvatskom savezu inovatora
Čelnici Ekonomskog i kulturnog ureda Taiwana – Republike Kine /dalje:TAIWAN/ HAI-SHING CHEN, direktor i YUN-JU CHEN, pomoćnica direktora posjetili su 21. travnja 2010. Hrvatski savez inovatora. Tom prigodom je u Gradskom uredu za gospodarstvo, rad i poduzetništvo pod vodstvom Pročelnika, mr.sc. Ladislava Prežigala održan službeni sastanak uz nazočnost predsjednice HSI, gđe Ljiljane Pedišić i tajnika HSI, g. Nevena Markovića.

Teme razgovora bili su mogući vidovi suradnje hrvatskog saveza inovatora i odnosnih taivanskih asocijacija inovatora.Taiwan je vodeća država u svijetu po organizaciji i potpori inovatorima, osobito glede njihove poduzetničke realizacije i izvoza. Tijekom razgovora, obje strane su predstavile posebnosti svojih sistema potpora inovatorima, a Pročelnik Prežigalo i čelnici HSI su s velikim zadovoljstvom predstavili vrlo uspješan zagrebački sustav potpore inovatorima-poduzetnicima.

Taiwanski ured iz Beća će preporučiti svojim asocijacijama inovatora suradnju s HSI osobito glede razmjene sudjelovanja na izložbama inovacija, pa je za očekivati sudjelovanje velikog izaslanstva TAIWANSKIH inovatora na INOVI 2011. u Zagrebu.
   slika 1.   slika 2.
Održana Skupština HSI-a
20. travnja 2010. u Osijeku je održana Skuština Hrvatskog saveza inovatora na kojoj su usvojene izmjene i dopune statuta, te novi članovi tijela upravljanja.
   slika 1.   slika 2.   slika 3.   slika 4.   slika 5.   slika 6.   slika 7.   slika 8.
„HRVATSKI USPJESI NA ARHIMEDU 2010. U MOSKVI“ - GRAND PRIX HRVATSKIM INOVATORIMA

Na upravo završenom 13. moskovskom međunarodnom salonu inovacija i inovacijskih tehnologija „Arhimed“ održanom u kulturno-izložbenom centru Sokoljniki hrvatski inovatori su u svom desetom uzastopnom nastupu osvojili najvišu nagradu Grand prix zlatnu statuu Arhimeda, 6 zlatnih i 3 srebrne medalje, te 7 posebnih nagrada.
   slika 1.   slika 2.   slika 3.
Prijava: Arhimed 2010.
Izložba ARHIMED je u razdoblju 1998-2009. postala vodeća smotra inovatora izvan SAD i EU, sa oko 1000 izložaka iz 20 država iz cijelog svijeta i 10-tak tisuća poslovnih posjetitelja iz Ruske federacije i inozemstva, a sve to s oko 200 milijuna USD vrijednih sklopljenih poslovnih dogovora. ARHIMED 2008 je okupio 685 izlagača sa 1128 inovacija.
   slika 1.   slika 2.
Veliki hrvatski uspjeh na MTE 2010.
U Kuala Lumpuru je upravo završila najveća malezijska izložba inovacija MTE – Malaysia Technology EXPO uz novi sjajan uspjeh hrvatskih inovatora.
Šest hrvatskih izložaka nagrađeno je s ukupno 11 odličja. MTE je okupio 500 inovacija iz Malezije i 10 država iz cijelog svijeta, a ukupno je dodjeljeno oko 350 nagrada. Najuspješniji hrvatski izložak je INFRAREDESIGN, autora Vilka Žiljka, Klaudia Papa, Ivane Žiljak Stanimirović, Jane Žiljak Vujić i Tajane Koren, kojeg je međunarodni ocjenjivački sud nagradio posebnim priznanjem “The best invention” i zlatnom medaljom. Savez poljskih inovatora i racionalizatora je istoj inovaciji dodjelio svoje posebno priznanje, a malezijski organizatori i novčanu nagradu u iznosu od 1000 malezijskih ringita. Izuzetno uspješna bila je i Ivana Drčec čija je inovacija REFIT-SOFTWARE nagrađena posebnim priznanjem Korejske inovacijske akademije i srebrnim odličjem. Darko Dobošić je za Univerzalnu napravu za davanje kapljica za oči dobio posebno priznanje Tajwanske asocijacije inovatora i brončanu medalju. Zlatnu medalju međunarodnog ocjenjivačkog suda dobio je Josip Šincek za Proizvodnju termo-hidro bloka od komunalnog otpada, a brončanu medalju Đuro Fleten za Tricikl za vodu. U skladu s tradicijom međunarodnog predstavljanja izabranih inovacija mladih zagrebačkih inovatora, na MTE je sudjelovao Dejan Ciglenečki s inovacijom EKO-Clean i u redovitoj međunarodnoj konkurenciji osvojio srebrno odličje.
   slika 1.   slika 2.   slika 3.   slika 4.   slika 5.   slika 6.
IZVJEŠTAJ: INOVA 2009.
Od 11. do 15. studenog 2009. na Zagrebačkom velesajmu održan je 34. Hrvatski salon inovacija s međunarodnim sudjelovanjem
   slika 1.   slika 2.   slika 3.   slika 4.   slika 5.
Pregled međunarodnih izložbi u 2010. godini
U prilogu se nalazi popis međunarodnih izložbi u 2010. godini na kojima će sudjelovati Hrvatski savez inovatora.
   prilog
U JAKOJ KONKURENCIJI BRITANSKOG SAJMA INOVACIJA 15 MEDALJA HRVATSKIM INOVATORIMA U LONDONU
Hrvatski inovatori su na devetom tradicionalnom sudjelovanju na Britanskom sajmu inovacija koji je upravo završio u Londonu ostvarili novi veliki uspjeh. Naših 12 izložaka je Međunarodni ocjenjivački sud odlikovao s 15 vrijednih nagrada, 3 dvostruka zlata, 5 zlatnih, 6 srebrnih i 1 brončana medalja. Najuspješniji Hrvatski inovator na ovogodišnjem BIS-u bila je Ivana Drčec, Cyclops, Razvojna agencija TPZ iz Zagreba s dvostrukom zlatnom i zlatnom medaljom za REFIT software.
   više...
Izvještaj: INST 2009.
Hrvatski inovatori postigli su izuzetna uspjeh na upravo završenoj 5. međunarodnoj izložbi inovacija i tehnologija INST 2009. održanoj u Taipei-u, na Tajvanu hrvatski inovatori su u svom prvom nastupu osvojili 2 zlatne, 1 srebrnu, 2 brončane i 5 posebnih nagrada.
Na Tajvanu, drugom najbrže rastućem gospodarstvu u Aziji i šestom u svijetu, predstavljeno je 6 hrvatskih inovacija.
Izložbu su organizirali Hrvatski savez inovatora, Savez inovatora Zagreba i Savez inovatora Primorsko-goranske županije.
   više...
Najava: INOVA - 34. hrvatski salon inovacija s međ. sudjelovanjem
34. HRVATSKI SALON INOVACIJA s međunarodnim sudjelovanjem
11. – 15. studenog 2009.
Zagreb, Zagrebački velesajam
   slika 1.   slika 2.   slika 3.   slika 4.   slika 5.   slika 6.   slika 7.   slika 8.
Osnovana Hrvatska komora patentnih zastupnika i zastupnika za žigove
Dana 09. (devetog) lipnja, 2009. godine u prostorijama Hrvatske odvjetničke komore u Zagrebu, održana je osnivačka skupština Hrvatske komore patentnih zastupnika i zastupnika za žigove, na kojoj je jednoglasno usvojena odluka o osnivanju Komore kao i usvajanju Statuta Komore, Kodeksa etike ovlaštenih zastupnika te Disciplinskog pravilnika.
   slika 1.
Najava: Velika izložba inovacija, London
THE GREAT EXHIBITION
Velika izložba inovacija
London, 28. rujan – 01. listopad 2009.

Velika izložba inovacija je novi projekt Britanskog instituta nositelja patenata i tvrtke
Opus business Media s ciljem stvaranja velike, međunarodne izložbe inovacija i novih
proizvoda. Voditelj projekta je gospodin David Wardell dugogodišnji predsjednik
ocjenjivačkog suda najveće svjetske izložbe inovacija INPEX, naš vjerni prijatelj koji redovito
od 2005. vodi i sud INOVE.
   slika 1.   slika 2.
Najava: INST 2009 - TAIPEI INTERNATIONAL INVENTION SHOW and TECHNOMART
Taiwan je vodeča država po organiziranim potporama inventivnom poduzetništvu u
svjetskim razmjerima i vjerojatno najuspješnija zemlja izlagač na velikim međunarodnim
izložbama inovacija.

Mjesto održavanja:
TAIPEI WORLD TRADE CENTER (WTC)
IZLOŽBENA DVORANA 1

Vrijeme održavanja:
24. - 27. rujna 2009.
   slika 1.   slika 2.
HRVATSKI USPJESI NA ARHIMEDU 2009. U MOSKVI - 34 NAGRADE HRVATSKIM INOVATORIMA
Na upravo završenom 12. Arhimedu, međunarodnom salonu industrijskog vlasništva u Moskvi održanom u kulturno-izložbenom centru Sokoljniki od 31.3.-3.4.2009. hrvatski inovatori su u svom devetom uzastopnom nastupu osvojili 5 zlatnih, 6 srebrnih, 4 diplome Ruspatenta i 5 medalja LAUREAT ARHIMEDA te 14 posebnih nagrada.
   slika 1.   slika 2.   slika 3.
Prijavite se za ARHIMED
Izložba ARHIMED je u razdoblju 1998-2008. postala vodeća smotra inovatora izvan SAD i EU, sa oko 1000 izložaka iz 20 država iz cijelog svijeta i 10-tak tisuća poslovnih posjetitelja iz Ruske federacije i inozemstva, a sve to s oko 200 milijuna USD vrijednih sklopljenih poslovnih dogovora. ARHIMED 2008 je okupio 685 izlagača sa 1128 inovacija.
Tijekom desetgodišnjeg razdoblja ARHIMED je postao partner velikog broja inovatora, znanstvenika, vlasnika prava industrijskog vlasništva i poduzetnika, pružajući im sve potrebne oblike potpore za uspješnu komercijalizaciju. Broj uspješnih ugovora sklopljenih u okrilju ARHIMEDA raste iz godine u godinu.
MISIJA ARHIMEDA «Mi stvaramo budućnost», ostvaruje se ne samo tijekom izložbe nego i cjelogodišnjim radom za inovatore u smislu zaštite prava industrijskog vlasništva, komercijalizacije, ugovaranja i pripreme inovatorskih skupova u Rusiji i inozemstvu.
   slika 1.   slika 2.
Predsjednik Mesić primio izaslanstvo Hrvatskog saveza inovatora
Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić primio je izaslanstvo Hrvatskog saveza inovatora koje ga je izvijestilo o uspjehu Međunarodnog 33. sajma INOVE, održanog u Čakovcu od 06. do 09. studenog, pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike. Izaslanstvo je upoznalo predsjednika Mesića s izuzetnim ovogodišnjim međunarodnim uspjesima hrvatskih inovatora na velikoj izložbi inovatora «Arhimed» u Moskvi gdje je sedamnaest hrvatskih inovatora i poduzetnika osvojilo 32 odličja i na najvećoj svjetskoj izložbi inovatora «Impex» u Pittsburghu gdje je hrvatsko izaslanstvo bilo najbolje u konkurenciji dvadeset država s 24 osvojene nagrade. Predsjednik Mesić čestitao je inovatorima na uspjesima te naglasio kako su inovacije potrebne hrvatskom gospodarstvu kojemu bi mogle dati poticaj za nove proizvode i za proboj hrvatskih proizvoda na izvozna tržišta.
   slika 1.   slika 2.   slika 3.   slika 4.
REZULTATI I GALERIJA SLIKA
Objavljeni su rezultati i galerija slika sa ovogodišnje INOVA 2008.
   više...
Objavljeni dodatni materijali sa INOVA 2008.
Objavljeni su dodatni materijali sa INOVA 2008.:
katalog izložbe i umetak katalogu o 380 godina Prve sušačke hrvatske gimazije u Rijeci. Više informacija potražite na donjem linku.
   više...
U JAKOJ KONKURENCIJI BRITANSKOG SAJMA INOVACIJA 10 MEDALJA HRVATSKIM INOVATORIMA U LONDONU
Hrvatski inovatori su u 12.-om tradicionalnom sudjelovanju na Britanskom sajmu inovacija koji je upravo završio u Londonu ostvarili novi veliki uspjeh. Naših 9 izložaka je Međunarodni ocjenjivački sud odlikovao s 10 vrijednih nagrada, platinastom, dvostrukim zlatom, 3 zlatne, 3 srebrne i 2 brončane.
   slika 1.   slika 2.   prilog
Izvješće sa INOV 2008. - Francuska
Od 10-13 listopada se u Mėrignacu, Bordeauxu, Francuska održala 4. međunarodna izložba inovacija I\'NOV 2008. Organizator izložbe je bio HSI, a izvršni organizatori Savez inovatora PGŽ i Savez inovatora Zagreba, uz tehničku pomoć Teh-nove d.o.o. Rijeka.
   više...
Rezultati 1. nacionalne izložbe mladih inovatora u Kastvu.
Temeljem odluke Ocjenjivačkog suda, od ukupno 33 rada iz 6 županija nagrađeno je 27 radova (11 - zlatnih medalja, 10 - srebrnih i 6 brončanih) - jer je ipak riječ o mladima i cilj je stimulitrati njihovo stvaralaštvo
Nagrade mladima su uručili Ljiljana Pedišić predsjednica HSI, uz asistenciju Nade Andrasi - članice IO HSI, Martina Šarčevića presjednika KIN Kastav. Najuspješnije radove sponzor Elektromaterijal, nagradio je električnim alatima.

   slika 1.   slika 2.   slika 3.   slika 4.   slika 5.   slika 6.   slika 7.
1. Nacionalna izložba mladih inovatora u Kastvu - mladi&inovacije
U Kastvu je od 18. do 20. rujna 2008. godine održana prva nacionalna izložba mladih inovatora pod nazivom «mladi&inovacije» koju je, uz potporu Grada Kastva i Zajednicu tehničke kulture Rijeka, organizirao Klub inovatora Kastav.
   slika 1.   slika 2.   slika 3.   slika 4.   slika 5.   slika 6.   prilog
Na Danima Fausta Vrančića u Šibeniku najavljena INOVA 2008.

U organizaciji Turističke zajednice i Grada Šibenika te suorganizaciji Društva inovatora „Faust Vrančić“ i Gradske knjižnice „Juraj Šižgorić“ održavaju se u Šibeniku od 2. do 5. rujna Dani Fausta Vrančića.
   slika 1.   slika 2.   slika 3.   prilog
Poziv za sudjelovanje na INOVA 2008. Čakovec
Objavljen je poziv za sudjelovanje na (središnjem) 33. hrvatskom salonu inovacija i
novih tehnologija s međunarodnim sudjelovanjem INOVA 2008. ČAKOVEC, a
koja će se održati na sajamskom prostoru u Nedelišću u blizini Čakovca od 06. - 09. studenog 2008. godine.
uz Pokroviteljstvo i domaćinstvo Grada Čakovca, kao i Pokroviteljstvo Predsjednika RH Stjepana Mesića.

Sve informacije u svezi sudjelovanja mogu se pogledati na web stranici Udruge inovatora Međimurja \"INOMA\" Čakovec na
www.inovatori-medjimurja.hr , a svi zainteresirani trebaju direktno kontaktirati s organizatorom sajma.
   slika 1.   slika 2.   slika 3.   slika 4.   više...
INPEX: Još malo informacija
Uspjehe hrvatskih inovatora na ovogodišnjem INPEX-u objavila je i Hrvatska radio-televizija koja je 16. lipnja u Dnevniku u 19:30h emitirala i prilog o izložbi i uspjesima inovatora.
   više...
INPEX: Izvještaji i slike
Objavljene su slike sa ovogodišnjeg Inpex-a gdje su hrvatski inovatori postigli vrlo zapažene rezultate.
   više...
INPEX: Hrvatski inovatori na svjetskom vrhu
U Pittsburghu je upravo završio INPEX, najveća svjetska izložba inovacija i novih proizvoda. Hrvatski inovatori, u svojem 15. uzastopnom sudjelovanju, postigli su još jedan izniman uspjeh. U jakoj međunarodnoj konkurenciji 2100 izložaka iz SAD i 20 država iz cijelog svijeta, 17 hrvatskih inovatora i poduzetnika osvojilo je ukupno 24 odličja i to 8 zlatnih, 6 srebrnih, 6 brončanih medalja i 4 vrijedna posebna priznanja. Za 15-godišnju vjernost INPEX-u, organizatori su Hrvatski savez inovatora i Savez inovatora Zagreba nagradili priznanjem za iznimo uspješnu suradnju. Niti jedna druga država na svijetu ne može se pohvaliti takvim neprekinutim kontinuitetom nastupa svojih inovatora na ovoj neslužbenoj olimpijadi svjetskog inovatorstva.
   slika 1.   slika 2.
NAJAVA: 8. Britanski sajam inovacija
BIS je glavna britanska izložba inovacija s vrlo izraženim komercijalnim mogućnostima.

BIS ove godine priprema posebno izvješćivanje medija o svim inovacijama čije prijave na propisani način /vidi obrazac/ stignu na vrijeme.

Hrvatski inovatori redovito do 1997.g. sudjeluju na različitim izdanjima britanskih izložbi inovacija. Uz brojna odličja, vrijedni su obrazovni sadržaji, znanje i iskustvo koje naši izlagači stječu u Londonu. Vrijedno je upoznati osobitosti britanskih sistema potpore komercijalizaciji inovacija, a među njima su i neki dostupni hrvatskim inovatorima.
   slika 1.   slika 2.
MINGORP - dodjela bespovratnih sredstava
Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva objavilo je javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za 2008. godinu.
   više...
NACIONALNA PROSLAVA I OBILJEŽAVANJE 8. SVJETSKOG DANA INTELEKTUALNOG VLASNIŠTVA U ČAKOVCU
Udruga inovatora Međimurja „INOMA“ Čakovec i ove je godine održala svečanu sjednicu povodom obilježavanja 8. Svjetskog dana intelektualnog vlasništva koja je u Hrvatskoj proglašena središnjom nacionalnom svečanošću.
   slika 1.   slika 2.   slika 3.   prilog
Teh-nova na Sajmu novih tehnologija u Rijeci
Teh-nova je zakupila prostor na Sajmu novih tehnologija koji je održan u Rijeci od 16. - 18.04.2008. godine i, zahvaljujući svojem iskustvu, osmislila način prezentacije koji se je u cijelosti uklopio u cilj održavanja Međunarodnog sajma novih tehnologija, a to je znanstvena dostignuća približiti mladima, gospodarstvenicima i široj javnosti, te mladima predstaviti upravljanje CNC strojevima, kao jednu od mogućnosti računala koje oni dobro poznaju.
   slika 1.   slika 2.   slika 3.   prilog
NAJAVA: INOVA-MLADI 2007., 10. svibnja 2008.g. , Zagreb
Sudjelujte na najvećoj izložbi inovacija mladih u RH, koja redovito od 2001.godine okuplja sva dostignuća mladih inovatora iz cijele Hrvatske i prijatelje iz R. Slovenije. INOVA-MLADI je program Saveza inovatora Zagreba, Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Udruge inovatora Fakulteta strojarstva i brodogradnje i zagrebačkih udruga mladih inovatora s ciljem da velikom izložbenom manifestacijom potaknu daljnji razvitak inovatorstva mladih.
   slika 1.   slika 2.   slika 3.
„HRVATSKI USPJESI NA ARHIMEDU 2008. U MOSKVI“ - 32 NAGRADE HRVATSKIM INOVATORIMA

Na upravo završenom 11. Arhimedu, međunarodnom salonu industrijskog vlasništva u Moskvi održanom u kulturno-izložbenom centru Sokoljniki od 1.-4. travnja 2008. hrvatski inovatori su u svom osmom uzastopnom nastupu osvojili 8 zlatnih, 5 srebrnih i 4 diplome Ruspatenta, te 15 posebnih nagrada.
Iznimno zapažen hrvatski izložbeni prostor bio je mjesto poslovne promidžbe, predstavljanja programa rada s mladim hrvatskim inovatorima i predstojećeg 33. hrvatskog salona inovacija INOVA, na kojem se očekuje izlaganje brojnih ruskih inovatora kao i inovatora iz drugih država.
Na svečanosti otvorenja izložbe prisustvovao je Veleposlanik RH u Ruskoj Federaciji g. Božo Kovačević koji je održao zapažen govor u kojem je istaknuo važnost međunarodne suradnje inovatora u cilju promidžbe na novim tržištima. Također je u sklopu Arhimeda priređen Dan hrvatskih izlagača kao mjesto razmjene iskustava s partnerskim organizacijama inovatora iz RF, te Rumunjske, Irana, Moldavije, Malezije, Tajvana i dr. te promidžbe hrvatskih izložaka za ruske medije.

   slika 1.   slika 2.
NAJAVA: I\'NOV 2008- IV Međunarodni sajam inovacija u Francuskoj
Svi inovatori koji imaju što prezentirati, pozivaju se na ovogodišnji sajam u Francuskoj - Ove godine se održava IV međunarodni sajam inovacija I\'NOV 2008 ( Festival
International De L I\'nnovation), od 10.-13.10.2008. u Mėrignacu, Bordeaux,
Francuska. Organizator i partner I’NOV-e je Transtech Aquitainea iz Mérignaca, uz veliki
broj partnera iz regije.
   slika 1.   slika 2.   slika 3.   slika 4.   slika 5.   slika 6.   slika 7.
NAJAVA: Inpex 2008.
Od 11. do 14. lipnja 2008. u Pittsburghu održat će se najveća svjetska izložba inovacija i novih proizvoda.

Ovo je 24. put da Inpex pruža inovatorima, poduzetnicima i vlasnicima patenata mogućnost za izlaganje inovacija i novih proizvoda, razmjenu ideja i kontaktiranje s kompanijama zainteresiranima za komercijalizaciju novih proizvoda.
   slika 1.   slika 2.
NAJAVA: Arhimed 2008.
Od 1. do 4. travnja 2008. u Moskvi održat će se 11. Moskovski međunarodni salon industrijskog vlasništva ARHIMED.

Na našim stranicama možete preuzeti pozivno pismo i obrazac za prijavu izlaganja.
   slika 1.   slika 2.   slika 3.   slika 4.
INOVA 2007: Izvještaj
Objavljen je završno izvješće 32. Hrvatskog salona inovacija s međunarodnim sudjelovanjem.

Rezultate potražite na stranicama INOVA-e 2007.
   više...
INOVA 2007.: Katalog izložbe
Na stranicama INOVA 2007. objavljen je ovogodišnji katalog izložbe.
   više...
Izvještaj sa Britanskog Sajma Inovacija 2007.
Objavljen je i izvještaj sa posljednje održanog Britanskog sajma inovacija sa još jednim zapaženim rezultatima naših predstavnika.
   više...
INOVA 2007.: Objavljeni prijavni obrasci
Na stranicama INOVE 2007. možete pronaći novi plakat, prijavne obrasce i još mnogo toga za 32. Hrvatski salon inovacija koji će se od 07.-11. studenog 2007. održati na Zagrebačkom velesajmu.
   više...
NAJAVA: 7. Britanski sajam inovacija
Od 17.-20. listopada 2007. u Londonu se održava 7. Britanski sajam inovacija - glavna britanska izložba inovacija s vrlo izraženim komercijalnim mogućnostima. U prilogu možete potražiti pozivno pismo i prijavni obrazac za izložbu.
   slika 1.   slika 2.   slika 3.
INPEX 2007. - HRVATSKI INOVATORI NA SVJETSKOM VRHU
U Pittsburghu je upravo završio INPEX, najveća svjetska izložba inovacija i novih proizvoda. Hrvatski inovatori, u svojem 14. uzastopnom sudjelovanju, postigli su još jedan izniman uspjeh. U jakoj međunarodnoj konkurenciji 1.500 izložaka iz SAD i 14 država iz cijelog svijeta (Velika Britanija, Njemačka, Nizozemska, Belgija, Francuska, Luksemburg, Malezija, Kina, Korea, Tajvan, Kuvajt, Filipini, Kanada, Australija), 9 hrvatskih inovatora i poduzetnika osvojilo je ukupno 10 odličja...

Više pročitajte na stranici sa izvještajima.
   više...
Najava: INOVA 2007.
INOVA – 32. HRVATSKI SALON INOVACIJA S
MEĐUNARODNIM SUDJELOVANJEM

Zagreb, 7.-11. studeni 2007. godine

INOVA je tradicionalna nacionalna izložba inovacija koja od 1971.g. redovito svjedoči o najvećim uspjesima hrvatskog inventivnog rada. INOVA je pokretač i simbol inovatorstva u R. Hrvatskoj.

U 31 godinu postojanja INOVA je okupljala, poticala i javnosti predstavljala tisuće hrvatskih i stotine inovacija iz inozemstva.
Prema dosada učinjenom 32. INOVA nameće imperativ organiziranja velike, međunarodne, medijski osobito praćene INOVE, pa je time motivirana postava u Zagrebu, jednom od središta inventivnog rada Republike Hrvatske.

   slika 1.
7. SVJETSKI DAN INTELEKTUALNOG VLASNIŠTVA
U Čakovcu je već tradicionalno, u organizaciji INOMA, Udruge inovatora Međimurja obilježen 7. svjetski dan intelektualnog vlasništva.
U suradnji s Međimurskom županijom i Gradom Čakovcem, u nazočnosti međimurskog župana, gospodina Josipa Posavca i čelnika Hrvatskog saveza inovatorima, članovima INOMA uručene su prigodne nagrade.
   slika 1.   prilog
Najbolje od inovacija i novih proizvoda na 3. Međunarodnom sajmu novih tehnologija i proizvoda
U organizaciji Saveza riječkih inovatora i u tehničkoj realizaciji Teh-nove d.o.o. Rijeka po prvi puta se na Međunarodnom sajmu novih tehnologija i proizvoda u Rijeci prezentiraju najbolja rješenja članova i njihovih gostiju. Cjelokupni projekt realiziran je uz potporu i uz suradnju s Elektroindustrijskom i obrtničkom školom iz Rijeke čiji su učenici aktivno radili na pripremi svih materijala (unos podataka, izložbeni plakati, katalog izložbe, akreditacije...vizualni indetitet nastupa...), ali i organizaciji dežurstva na samoj izložbi.
   slika 1.   slika 2.   slika 3.   slika 4.   slika 5.   slika 6.   slika 7.   prilog
Primorsko-goranski dožupan primio inovatore nagrađene u Moskvi
Zamjenik primorsko-goranske županije Luka Denona sa svojim je suradnicima primio 24. travnja 2007. godine nagrađene inovatore, dobitnike medalja na upravo završenom 10. međunarodnom salonu industrijskog vlasništva održanom u Moskvi, gdje su mladi Riječanin Esmir likić i njegov mentor Borisu Caputu za Stubišni automat nove generacije i Božo Strčić za Kompenzator primjenjivog energetskog zemljinog elektromagnetskog polja dobili odličje Ruspatenta. Među najboljim hrvatskim inovatorima nositeljima zlatnih odličja je dr. Zdravko Wolf za Vukovu mast. Srebrnom medaljom nagrađen je Stipan Orčić za Tople cipele. Kako je istaknuto, inovacije dr. Wolfa i Strčića već su u proizvodnji i primjeni, dok „Toplim cipelama“ i „Stubišnom automatu“ to tek predstoji.
   slika 1.   slika 2.   slika 3.   slika 4.   slika 5.   prilog
NAJAVA: Riječki inovatori na 3. MEĐUNARODNOM SAJMU NOVIH
TEHNOLOGIJA I PROIZVODA
Rijeka, Hrvatski kulturni dom - od 25. do 27 travnja 2007.

Organizator sajma - Grad Rijeka - osigurao je prostor za nastup riječkih inovatora na 3. MEĐUNARODNOM SAJMU NOVIH TEHNOLOGIJA I PROIZVODA (u daljnje tekstu: Sajmu). Rokovi za organizaciju nastupa su bili izuzetno kratki i stoga je održan pripremni sastanak.
   slika 1.   slika 2.
20 ODLIČJA HRVATSKIM INOVATORIMA - HRVATSKI USPJESI NA ARHIMEDU U MOSKVI
Na upravo završenom 10. Arhimedu, međunarodnom salonu industrijskog vlasništva u Moskvi održanom pod sloganom «MI GRADIMO BUDUĆNOST», hrvatski inovatori su u svom sedmom uzastopnom nastupu osvojili 7 zlatnih, 4 srebrne i 3 diplome Ruspatenta, nagradu za najbolja inozemnu inovaciju te 5 posebnih nagrada.
   slika 1.   slika 2.   slika 3.   slika 4.   slika 5.   slika 6.   slika 7.   slika 8.   prilog
Posjet riječke delegacije jedinstvenom udruženju pronalazača i naučnika
Peteročlana delegacija iz grada Rijeke i članovi Provedbenog odbora INOVE 2006. boravili su od 3. travnja 2007. godine u dvodnevnoj posjeti Jedinstvenom udruženju pronalazača i naučnika (JUPIN). Delegaciju su činili: Veljko Karabaić pročelnik Odjela gradske uprave za sport i tehničku kulturu, Tićak Ivan predsjednik Zajednice tehničke kulture Rijeka, Kazimir Mihić dopredsjednik Hrvatskog saveza inovatora, Boris Caput voditelj sekcije mladih inovatora IN kluba inovatora i Eugenija Perić vodeći suradnik za programe tehničke kulture.
   slika 1.   slika 2.   slika 3.   slika 4.   slika 5.   slika 6.   slika 7.   prilog
Teh-nova Vas poziva!
Nakon izuzetne i nezaboravne INOVE 2006. pozivamo Vas da prezentirate svoja najbolja rješenja na istom mjestu - u prostoru Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku.

Riječki inovatori i poduzetnici, članovi Saveza riječkih inovatora, sa svojim dragim gostima iz drugih dijelova Hrvatske, u tehničkoj realizaciji Teh-nove d.o.o. Rijeka svoja najbolja postignuća prezentirati će na 3. MEĐUNARODNOM SAJMU NOVIH TEHNOLOGIJA I PROIZVODA u Rijeci, od 25. do 27 travnja 2007. - nakon INOVE 2006. - ponovo u izuzetnom prostoru Hrvatskog kulturnog doma.

Nakon uspješno održana dva izdanja međunarodnog sajma novih tehnologija i proizvoda, Grad Rijeka kao organizator i Riječki sajam kao suorganizator nastavljaju s organizacijom ove vrlo korisne manifestacije s ciljem davanja potpore razvoju inovacija i novih tehnologija, te povezivanju tvrtki i centara razvoja. Važno je istaknuti da je na prošlogodišnjem međunarodnom sajmu novih tehnologija i proizvoda sudjelovalo 200 tvrtki i institucija iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Italije, Slovenije i Hrvatske.

Molimo Vas da svi zainteresirani OBRAZAC prijave u privitku ispune i dostave na adresu Teh-nove d.o.o. Rijeka, Verdijeva 11/II, Rijeka, na fax 051/312-321 ili na e-mail inova@inova.hr
   slika 1.   slika 2.   slika 3.
Uručivanje skulpture TESLA Hrvatskoj gospodarskoj komori kao zahvala za suradnju u organizaciji INOVE 2006.
Hrvatski savez inovatora, a naročito Savez inovatora Primorsko goranske županije, kao izvršni organizator, realizacijom 31. hrvatskog salona inovacija INOVA 2006. pokazali su javnosti da mogu realizirati zahtjevne i tehnički vrlo složene projekte. Organizacija INOVE u Rijeci imala je cijeli niz događanja koja su rezultirala projektom koji je ocijenjen „događajem godine u tehničkoj kulturi 2006. godine“.
   slika 1.   prilog
Prijave za INPEX - najveću svjetsku izložbu inovacija i novih proizvoda
INPEX je najveća svjetska izložba inovacija i novih proizvoda, istinski događaj u svijetu inovatorstva, koji na istom mjestu okuplja inovacije i nove proizvode iz čitavog svijeta, povezujući ih neposredno s brojnim predstavnicima američkog i svjetskog poduzetništva.

Ove godine se održava od 06. do 09. lipnja u Pittsburghu!
   slika 1.   slika 2.
Prijave za ITEX
Prijavite se na 7. međunarodnu izložbu inovacija i tehnologija ITEX koji će se održati od 18. do 20. svibnja 2007. u Kuala Lumpuru u Maleziji.

U prilogu se nalaze pozivno pismo i prijava za izlaganje.
   slika 1.   slika 2.
Prijavite se na ARHIMED 2007.
Zagrebački i riječki inovatori sudjeluju od 2001. na ovoj vrijednoj izložbi. Uspjesi su potvrdili opravdanost izlaganja. Pet hrvatskih novih proizvoda, razvijenih na temelju inovacija prodani su na ruskom tržištu, a ukupan interes za naše inovacije bio je velik, pa je 60 izložaka nagrađeno zlatnim i srebrnim medaljama. 2002.g. hrvatski su inovatori proglašeni najboljim izlagačima i nagrađeni Zlatnim Arhimedom, a 2005.g. posebnim priznanjem organizatora.
   slika 1.   slika 2.   slika 3.   slika 4.
Održana sjednica Izvršnog odbora Hrvatskog saveza inovatora
U Lokvama je 17. siječnja održana sjednica Izvršnog odbora Hrvatskog saveza inovatora.
   slika 1.   prilog
USPJESI HRVATSKIH INOVATORA U LONDONU
Britanski sajam inovacija, 18.-21. listopada 2006.

Na upravo završenom Britanskom sajmu inovacija (BIS), hrvatski inovatori su postigli novi veliki međunarodni uspjeh. 15 hrvatskih izložaka nagrađeno je sa 1 platinastim, 4 dvostruka zlatna, 1 zlatnim, 4 srebrnih i 5 brončanih odličja. Međunarodni ocjenjivački sud je iznimno povoljno ocijenio hrvatske inovacije, pa je to razlog ovih, pomalo neuobičajenih dvostrukih zlatnih odličja.
   slika 1.   slika 2.   slika 3.   slika 4.   prilog
PREZENTACIJA INOVE U VUKOVARSKO-SRIJEMSKOJ ŽUPANIJI
Organizatori INOVE 2006. osim, do sada, uspješne međunarodne promidžbe 31. hrvatskog salona inovacija, koncept ovogodišnje izložbe i pretećih sadržaja prezentira u sjedištima hrvatskih županija. Dobro organiziranom prezentacijom potvrđena je dobra suradnja riječkih inovatora i inovatora iz Iloka koji su sve aktivniji i sve bolje organizirani.

Skupu je bio naznočan Gradonačelnik Grada Iloka gospodin Mladen Papak koji je obećao daljnju potporu inovatorima.
   slika 1.   prilog
DODJELA NAGRADA INOVATORIMA U GRADU RIJECI
U utorak 13. lipnja 2006. Odjel gradske uprave za poduzetništvo organizirao je prijem za inovatore koji su svojim rješenjima kandidirali za dobivanje nagrade. Svečanost se je odvijala u ozračju najave INOVE 2006. na čijoj se pripremi radi već tri mjesca.

Polazeći od činjenice da se upravo putem inovativnih rješenja realiziraju poduzetnički poduhvati, Grad Rijeka kroz djelovanje Odjela gradske uprave za poduzetništvo već niz godina podržava stvaralački rad inovatora, te je počevši od 1997. godine dodjeljivao novčane nagrade za najuspjelije inovacije za koje je ocjenjeno da se mogu komercijalizirati.

   slika 1.   slika 2.   slika 3.   prilog
U Pittsburghu završena najveća svjetska izložba inovacija

Na upravo završenoj najvećoj svjetskoj izložbi inovacija Inpex (07. - 10. lipnja 2006.) u Pittsburghu, hrvatski inovatori i poduzetnici osvojili su u jakoj međunarodnoj konkurenciji 15 odličja, 4 zlata, 7 srebra, 3 bronce i jedno posebno priznanje.

Hrvatsko izaslanstvo na čelu s pročelnikom Gradskog ureda za gospodarstvo grada Zagreba, mr. Ladislavom Prežigalom, u svojem 13. uzastopnom nastupu ostvarilo je novi uspjeh svjetskog značaja.
   slika 1.   slika 2.   slika 3.   prilog
PRIPREME ZA INOVU 2006 - PO PLANU
Pripreme za najveći događaj u tehničkoj kulturi od osamostaljenja R. Hrvatske u Gradu Rijeci se odvijaju po utvrđenom terminskom planu.

Ugovori za smještaj sudionika, za nositelje pratećih sadržaja, za rezervaciju izložbenog prosotora, kao i najveći dio aktivnosti oko prezentacije projekta su riješeni ili su u fazi rješavanja. Sada predstoji borba za sponzore i sredstva kako bi de i na taj način osiguralo provođenje projekta.

Organizatori su povjerenje u većem djelu priprema dali mladim inovatroima. Za vjerovati je da će se dobra suradnja nastaviti do okončanja projekta.
   slika 1.   prilog
Zatvoreno 10. Nacionalno savjetovanje o gospodarstvu i poduzetništvu
ŠIBENIK, (Hina) - Radi prilagodbe hrvatskoga gospodarstva tržištu Europske unije, primjena znanja i intelektualnog kapitala u stvaranju novih vrijednosti treba postati dio gospodarske strategije svakog poslovnog sustava, istaknuto je na zatvaranju 10. nacionalnog savjetovanja o gospodarstvu i poduzetništvu koje se od 1. lipnja održavalo u Šibeniku.

Kvalitetan sustav strukovnog obrazovanja jedan je od ključnih elemenata povećanja konkurentnosti i veće sposobnosti zapošljavanja, rečeno je.
   slika 1.   prilog
Prijam za mlade riječke inovatore
Mlade riječke inovatore koji su u organizaciji “IN kluba inovatora Rijeka” sudjelovali na izložbi “Mala inova” u Zagrebu primio je gradonačelnik Grada Rijeke, Vojko Obersnel sa suradnicima.

Na izložbi je sudjelovalo 12 radova iz Rijeke, a sedmero mladih inovatora u pratnji mentora Borisa Caputa i Ružice Zrinski i osobno je učestvovalo na izložbi.


   slika 1.   slika 2.   slika 3.   slika 4.   slika 5.   slika 6.   slika 7.   prilog
OBILJEŽAVANJE DANA INTELEKTUALNOG VLASNIŠTVA - ZAGREB, 26.04.2006.
U skladu s najavom održana je svečanost obilježavanja Dana intelektualnog vlasništva u atriju Državnog zavoda.

Tom prilikom je otvorena izložba povodom obilježavanja obljetnice 150. godišnjice rođenja Nikole Tesle. Izložbu je otvorio ravnatelj Zavoda mr. Željko Topić. Izložbu su osmislili i postavili djelatnici Zavoda.

   slika 1.   slika 2.   slika 3.   prilog
SVJETSKI DAN INTELEKTUALNOG VLASNIŠTVA U ČAKOVCU
Riječki inovatori tradicionalno dobro surađuju s inovatorima iz Čakovca - uostalom očekuje se da članovi Udruge inovatora Međimurja «INOMA» sudjeluju i ove godine na INOVI 2006.

Udruga inovatora Međimurja «INOMA» je u povodu svjetskog dana intelektualnog vlasništva pripremila već tradicionalno i vrlo uspješno primanje za najbolje međimurske inovatore.

   slika 1.   prilog
INA potiče inventivni rad
U Glasniku INE često se daju informacije o uspjesima inovatora. U privitku objavljujemo dava priloga (iz broja 1863 - studeni 2005. i broja 1865 iz siječnja 2006.

INA je godinama prisutna na najvažnijim domaćim i inozemnim sajmovima inovacija, tako da, osim na INOVI, uglavnom redovito sudjeluje i na prestižim međunarodnim sajmovima i izložbama inovacija kao što su Ženevska međunarodna izložba izuma, izložbi izuma »IMPEX« u Pittsburghu, izložbi izuma »IENA« u Nürnbergu, izložbi izuma »EUREKA« u Bruxellesu...

   slika 1.   slika 2.   slika 3.   slika 4.   slika 5.   prilog
Burza inovacija na Internetu - www.patent.hr
Jedna od novosti koja je upravo realizirana je postavljanje burze inovacija na portal www.patent.hr što omogućuje dostupnost podataka o inovacijama koje se realiziraju tijekom godine.

Baza sadrži mogućnosti ograničenog pretraživanja, a unos podataka će se vršiti kontinuirano, podrazumijeva se da će se vršiti unatrag do potpune evidencije stvaralaštva inovatora - članova udruga u sustavu Hrvatskog saveza inovatora.
   slika 1.   slika 2.   prilog
Samo u siječnju obilježene su četiri značajne obljetnice - 2006. GODINA VELIKIH OBLJETNICA

Godina u kojoj će svečano biti proslavljena 150. godina rođenja Nikole Tesle (10. srpnja), istraživača, znanstvenika svjetskog glasa u području elektrotehnike, te oca psihoanalize Siegmunda Freuda (5. svibnja), započela je u znaku okruglih godišnjica.

Naime, proteklog se mjeseca na veliko pričalo o obljetnicama rođenja značajnih pojedinaca ili pak njihovih izuma koji su uvelike promijenili način života ljudi.
   slika 1.   slika 2.   slika 3.   slika 4.   slika 5.   slika 6.   prilog
Poslije INOVE 2005.
INOVA je zatvorena… nagrade su podijeljene….

Vrijeme je izrade planova za iduću godinu. Gdje će biti INOVA 2006. godine? Više središta je iskazalo interes, a konačnu odluku će na svojoj prvoj slijedećoj sjednici u veljači 2006. godine donijeti Izvršni odbror Hrvatskog saveza inovatora.

Na kraju smo odlučili i dati preged same izložbe - uradak KIN Kastva.

Za one koji će pogledati filmić - ovosno o konfiguraciji računala za dizanje filmića treba desetak minuta. (film traje malo manje od 5 minuta).

   slika 1.
IX. MOSKOVSKI MEĐUNARODNI SALON INDUSTRIJSKOG VLASNIŠTVA “ARHIMED 2006.”
Od 28. do 31. ožujka 2006. godine u Moskvi će se u paviljonima Kulturno izložbenog centra “Sokoljniki” održati IX. Moskovski Salon industrijskog vlasništva “Arhimed 2006.”.

Salon po svom značaju predstavlja svjetsku inovacijsku formu koja je samo u periodu od 1998. do 2005. godine predstavila više od 5.000 predmeta industrijskog vlasništva (inovacija, industrijskih modela, žigova).
   slika 1.   slika 2.   slika 3.   prilog
PREDSTAVLJEN PROGRAM HIS - HRVATSKI INOVACIJSKI SUSTAV
ARCA, 13.-18.rujna 2005. godine

Pred tridesetak zaintersiranih, predstavljen je program HIS - Hrvatski inovacijski sustav. Organizatori prezentacije su bili Hrvatska udruga inovatora i Hrvatska zajednica tehničke kulture. Sigurno je da se svi subjekti koji objedinjuju inventivni rad i koji su dio institucione potpore inovatorima trebaju upoznati sa HIS - Hrvatskim inovacijskim sustavom.

   slika 1.   slika 2.   slika 3.   prilog
CIP - program od posebnog značaja za Republiku Hrvatsku
S obzirom da je RH iskazala interes za sudjelovanjem u tekućem Višegodišnjem programu na području malog i srednjeg poduzetništva (MAP for SME), u programu Inteligentna energija u Europi i u 6. okvirnom programu za istraživanje i tehnološki razvoj u 2006. godini, realno je očekivati da RH iskaže interes i za sudjelovanjem u programu CIP.
   slika 1.   prilog
INOVA 2005 – ZAVRŠNO IZVJEŠĆE
Međunarodni ocjenjivački sud pod vodstvom Davida Wardella iz Velike Britanije dodijelio je 97 priznanja i to: 27 zlata, 41 srebro i 28 bronci.

Ocjenjivački sud za mlade pod vodstvom Marije Marcelić, dipl. ing. dodijelio je 41 priznanje i to: 19 zlata, 11 srebra i 10 bronci.

Odbor za nagrade je po drugi put dodijelio Nagradu „Nikola Tesla“ u cilju stvaranja pozitivnog imegea Hrvatske u svijetu kao domovine Tesle.
   slika 1.   slika 2.   prilog
PROGLAŠENI NAJBOLJI HRVATSKI INOVATORI
U petak, 11. studenoga, u prepunoj dvorani Brijuni na Zagrebačkom velesajmu, održana je svečanost dodjele odličja najboljim inovatorima koji su predstavljeni velikom izložbom na 30. jubilarnom hrvatskom salonu inovacija INOVA pod pokroviteljstvom Gradskog poglavarstva Grada Zagreba.
   slika 1.   slika 2.   slika 3.   slika 4.   slika 5.   slika 6.   prilog
Otvorena INOVA 2005
U utorak, 08. studenoga 2005. godine svečano je otvoren jubilarni 30-ti hrvatski salon inovacija u Zagrebu.

U radnoj atmosferi prozračnog paviljona broj 9 na Zagrebačkom velesajmu, organizatori i domaćini : Hrvatski savez inovatora, Savez inovatora Zagreba i Savez inovatora Primorsko-Goranske županije, predstavili su brojnim gostima i uzvanicima izbor najvećih uspješnica hrvatskih inovatora u domaćim i međunarodnim okvirima.
   slika 1.   slika 2.   slika 3.   slika 4.   slika 5.   prilog
Objavljen katalog INOVA 2005.
Na stranicama INOVA-e 2005. objavljen je katalog 30. hrvatskog salona inovacija sa međunarodnim sudjelovanjem.

Katalog možete potražiti i na donjoj adresi.
   više...
INOVATOR MARIJAN BILJAN POBJEDIO U LONDONU
U Londonu u ekskluzivnom izložbenom prostoru Palače Aleksandra, na jučer završenom Britanskom sajmu inovacija (BIS), hrvatski su inovatori ostvarili nove sjajne međunarodne uspjehe u jakoj konkurenciji oko 400 britanskih i međunarodnih izložaka iz 10 država svijeta.

U domovini inovacija, naši su inovatori osvojili ukupno 18 odličja, a među njima i titulu inovatora godine.
   slika 1.   prilog
IV INFORMACIJA: PROJEKT INOVA 2005.
S obzirom na povećani interes inovatora iz svih dijelova Hrvatske odlučili smo na ovu stranicu dignuti tipske projekte izložbenih prostora za inovatore pojedice, kao i za inovatore poduzetnike i udruge inovatora.

U srijedu 19. listopada 2005. godine prošao je rok prijave za jubilarni, 30. hrvatski salon inovacija. Prema prvim rezultatima ovogodišnja INOVA biti će i kvalitetna i velika.

   slika 1.   slika 2.   slika 3.   slika 4.   prilog
III. INFORMACIJA: ZV PREDLOŽIO NACRT PROJEKTA INOVA 2005.
Zagrebački velesajam je u skladu s zahtijevima Hrvatskog saveza inovatora predložio prvu – još uvijek idejnu – skicu prostora 30. hrvatskog salona inovacija za koji je predviđen prostor u Paviljonu 9.

Podsjećamo: prijavne obrasce i pozivno pismo za INOVU 2005. možete skinuti s ove web stranice tako da „kliknete“ na ikonu INOVA 2005.
   prilog
1. informacija: INOVA 2005
Velika, sjajna jubilarna INOVA na Zagrebačkom velesajmu već se je sada pokazala kao izazov većini hrvatskih inovatora. Vjerujemo da će se to prijavama i potvrditi.

I OVOM PRILIKOM POZIVAMO, UKLJUČITE SE U PROJEKT JUBILARNE INOVA-E, OSIGURAJMO PREDSTAVLJANJE NAJBOLJIH HRVATSKIH INOVACIJA!

   prilog
OČEKUJEMO VAS NA JUBILARNOM 30. HRVATSKOM SALONU INOVACIJA

INOVA je tradicionalna nacionalna izložba inovacija koja od 1971.g. redovito svjedoči o najvećim uspjesima hrvatskog inventivnog rada. INOVA je pokretač i simbol inovatorstva u R. Hrvatskoj.
U 30 godina postojanja INOVA je u Zagrebu okupljala, poticala i javnosti predstavljala tisuće hrvatskih i stotine inovacija iz inozemstva.
No, trideseta obljetnica nameće imperativ organiziranja velike, međunarodne, medijski osobito praćene INOVE, pa je time motiviran povratak u Zagreb i izlaganje na Zagrebačkom velesajmu.

   prilog
INPEX, NAJVEĆA SVJETSKA IZLOŽBA INOVACIJA I NOVIH PROIZVODA U PITTSBURGHU 08-12.08.2005.
Ovogodišnji INPEX je okupio 2000 izložaka iz gotovo svih američkih saveznih država, 23 zemlje svijeta, pa je svojim 21. izdanjem nadmašio sve dosadašnje izvedbe ove neslužbene olimpijade inovatora. Hrvatski uspjeh u takvoj konkurenciji ima izniman značaj. Veliki i ugledni izložbeni prostor naših izlagača, posjetio je velik broj poslovnih posjetitelja, izaslanstvo Hrvatske bratske zajednice na čelu s Predsjednikom Bernardom Luketićem, brojni hrvatski iseljenici i predstavnici medija. Poseban prilog o hrvatskim inovacijama, snimio je Glas Amerike za svoje TV i radio emisije...
   prilog
MIPRO 2005. ICT KONFERENCIJA O ZAŠTITI INTELEKTUALNOG RADA
Problematiku intelektualnog vlasništva i patentne zaštite treba približiti širem krugu građana, poslovnih ljudi i poduzetnika te je ugraditi u nastavne programe visokoškolskih ustanova i ostalih obrazovnih institucija - jedan je od osnovnih zaključaka ovogodišnjeg okruglog stola o temi zaštite intelektualnog vlasništva u ICT djelatnosti, koji su organizirali Hrvatski savez inovatora i MIPRO. Tom je prigodom potpisan i sporazum između Hrvatskog saveza inovatora (HSI) i MIPRO-a o suradnji na području ICT-a, industrijskog vlasništva i prezentacije stvaralaštva na konferencijama i izložbama...
   prilog
POBJEDA HRVATSKIH INOVATORA U MOSKVI
Na 8. međunarodnom salonu industrijskog vlasništva ARHIMED u Moskvi, održanog 15.-18.03.2005. hrvatski su inovatori i poduzetnici, već tradicionalno ostvarili iznimne uspjehe. Ova velika međunarodna izložba privukla je ove godine više od 1500 inovacija i novih proizvoda i time postigla do sada nezabilježenu veličinu. U tako jakoj konkurenciji izlagača iz svih ruskih regija i 18 država svijeta, 10 hrvatskih inovatora iz Zagreba, Rijeke i Čakovca, ostvarilo je 4 zlatne, 4 srebrne medalje, 4 diplome Ruspatenta i 4 posebne nagrade, ukupno 16 odličja...
   prilog
INPEX 08. - 11. lipnja 2005. Pittsburgh, Pennsylvania, SAD
INPEX je najveća svjetska izložba inovacija i novih proizvoda, istinski događaj u svijetu stvaralaštva, koji na istom mjestu okuplja inovacije i nove proizvode iz čitavog svijeta, povezujući ih neposredno s brojnim predstavnicima američkog i svjetskog poduzetništva...
   prilog
8. MOSKOVSKI MEĐUNARODNI SALON INDUSTRIJSKOG VLASNIŠTVA - ARHIMED - Moskva, Ruska federacija, 15. - 18. oŽujak 2005.
Izložba ARHIMED pravi je početni korak svima zainteresiranima za plasman inovacija i novih proizvoda na rusko tržište. Brojni poslovni posjetitelji (više od 10.000, 2004.g.) , medijska pokrivenost /niz TV mreža, dnevni i specijalizirani časopisi/, više od 1000 izložaka iz 48 ruskih regija, odnosno 20 industrijski razvijenih zemalja svijeta; vrijedna su pozivnica za ovogodišnje sudjelovanje. Po pismenim izjavama, prošlogodišnji ARHIMED završio je s cca 200 milijuna USD vrijednim potpisanim ugovorima ili pismima namjera za komercijalizaciju inovacija...
   prilog
INOVU 2004. otvorio Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva, gospodin Branko Vukelić
INOVA 2004, 29. hrvatski salon inovacija, otvoren je 09. rujna, u Poduzetničkom centru Samobor, u organizaciji Hrvatskog saveza inovatora, a pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva te Zagrebačke županije.
Izložba je bila postavljena u dva prostora...
   prilog

 
Izrada stranica sufinancira se sredstvima Primorsko-goranske županije.

 

Copyright © 2005. Hrvatski savez inovatora. Sva prava pridržana.